Τελική συνεδρίαση προγράμματος PROMET

Δελτίο Τύπου

Καθ. Βασιλική Αργυροπούλου
Συντονίστρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMET (Protecting Metals) www.promet.org.gr
Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΤΕΙ Αθήνας,
Αγ. Σπυρίδωνος, 12210, Αιγάλεω
Τηλ. 210 538 5459,
Fax: +30 210 538 5176
Email: bessie@teiath.gr

Θέμα: Ημερίδα του ΤΕΙ Αθήνας για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMET με θέμα την 'Μελέτη και Προστασία Μουσειακών Συλλογών Μεταλλικών Αντικειμένων' Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Με αφορμή την ολοκλήρωση του τριετούς Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMET διοργανώνεται ημερίδα με θέμα την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των επιτευγμάτων του προγράμματος, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 και ώρα 11:00-14:30.

Στόχοι του PROMET είναι η ανάπτυξη και η προώθηση μίας στρατηγικής μελέτης και προστασίας μουσειακών συλλογών μεταλλικών αντικειμένων. Για το σκοπό αυτό συνεργαστήκαν 21 εταίροι από 11 χώρες της Μεσογειακής λεκάνης: Αίγυπτος, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιορδανία, Μάλτα, Μαρόκο, Ισπανία, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Τουρκία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

Μέσω του PROMET εξετάστηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάβρωση των μετάλλων σε μουσεία της Μεσογείου, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου στην Αίγυπτο, αλλά και σε αποθηκευτικούς χώρους, όπως το Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής του Δημόκριτου και το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ πρωτότυπα φορητά συστήματα εξέτασης και ανάλυσης, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν in-situ για την ανάλυση μεταλλικών αντικειμένων. Παράλληλα, επιστήμονες και συντηρητές ανέπτυξαν νέα μη-τοξικά υλικά, για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη προστασία μεταλλικών αντικειμένων.

Ο συντονισμός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, έγινε από την καθ. Β.Αργυροπούλου του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.

Στην ημερίδα θα μιλήσουν σημαντικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όπως ο αρχαιολόγος Π. Θέμελης, η διευθύντρια του μουσείου του Καΐρου Waffa El Saddik, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, Maher Azar και άλλοι.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon Πρόσκληση148.21 KB
Image icon Πρόγραμμα248.76 KB
Ανακοινώσεις: