ιστορική ταινία Άνεμος Ελευθερίας 1821

Ταινία τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», με κεντρικό θέμα την έναρξη της ελληνικής επανάστασης στις 23 Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα

Η View Master Films και ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος δημιούργησαν την μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Αποτελεί τη μοναδική μυθοπλαστική ταινία μεγάλου μήκους που ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται στο πλαίσιο της επετείου. Συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στον έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας, η αφήγηση της μυθ-ιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας.

Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Μάνη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα καθώς και για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής, όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας.

Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και κατά ένα μεγάλο μέρος είναι εμπνευσμένο από τη δράση του Χριστόφορου Περραιβού της Φιλικής Εταιρίας. Δηλαδή εκείνου του Φιλικού που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο πριν την επανάσταση με σκοπό να συμφιλιώσει τις Μανιάτικες οικογένειες και συνακόλουθα να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση των Ελλήνων. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Πελοπόννησο, με έμφαση στην περιοχή της Μεσσηνίας. Είναι μια ταινία η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρο το Νομό - ένα έργο με πολιτιστικό, ιστορικό, ερευνητικό, αλλά και εορταστικό χαρακτήρα το οποίο μεταφέρει από το χτες στο σήμερα τα ιδεώδη της αγωνιστικότητας και της ελευθερίας.

Σκηνοθέτης: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σενάριο: Αντώνης Τολάκης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Ηθοποιοί: Τίμος Παπαδόπουλος, Ιωσήφ Πολυζωίδης, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Λευτέρης Τσάτσης
Δ/ντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Σκηνογράφος: Μιχάλης Σδούγκος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Εκτέλεση Παραγωγής: Βασίλης Τζανίδης, Εφη Σκρομπόλα
Παραγωγή: View Master Films
Παραγωγοί: Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος, Γιάννης Ζαργάνης
Επιστημονικοί Συνεργάτες: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Ολγα Κατσιαρδή-Hering, Θανάσης Χρήστου, Βαγγέλης Καραμανωλάκης

Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το Πρόγραμμα "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας" υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το οποίο έχει επιλεγεί ως το εμβληματικό έργο στον Πολιτισμό από την Ερευνητική Κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Συντονισμός), της εταιρείας View Master Films A.E. και της Κοινωφελούς Επιχείρισης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ».

Τρέιλερ της ταινίας στο YouTube
Σελίδα της ταινίας στο facebook.
Σελίδα του ερευνητικού προγράμματος "Καλαμάτα 1821: Δρόμοι ελευθερίας"

Ανακοινώσεις: