περιοδική έκθεση «Κόκκινο/Red», Λάρισα: ξεναγήσεις στις 08/06/2023-έκθεση ανοιχτή ως τις 30/08/2024

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και οι Φίλοι του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας σε συνεργασία με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8» διοργανώνουν δύο ξεναγήσεις στην έκθεση «Κόκκινο / Red». Οι ξεναγήσεις, θα πραγματοποιηθούν το πρωί του Σαββάτου 8 Ιουνίου, στις 11.00 και 12.00 αντίστοιχα, από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αντιγόνη Καψάλη και θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από τα φημισμένα «σταμπωτά» του Τυρνάβου και από το περίφημο «Ριζάρι», μια από τις αρχαιότερες και σπουδαιότερες βαφές κόκκινου χρώματος. Το «Κόκκινο / Red» αποτελεί μια σύγχρονη οπτική προσέγγιση στην «κοκκινάδικη τέχνη» και επιχειρεί να διαφυλάξει πτυχές της θεσσαλικής παράδοσης, «λίγο» πριν ξεχαστεί, συστήνοντάς τη στο φιλότεχνο κοινό του τόπου, μέσα από μια ενδιαφέρουσα «συζήτηση» με όρους σύγχρονης εικαστικής γλώσσας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν έργα που απαρτίζονται από δύο τμήματα, μια μήτρα και ένα σώμα που προκύπτει από τη χρήση του τυπώματος της πρώτης. Βασικός θεματικός άξονας είναι το κόκκινο χρώμα, που πότε στοιχειώνει τα έργα, πότε τα στιγματίζει και άλλοτε τα κατακλύζει καλύπτοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Μια λεπτή κόκκινη γραμμή ενώνει και διαχωρίζει τη σύγχρονη τέχνη από εκείνη του παρελθόντος. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων «επιμένει» σε παραδοσιακές τεχνικές τυπώματος, συνθέτει τον κενό χώρο με περίτεχνα μοτίβα που μπλέκονται και παρασύρονται σ’ έναν στρόβιλο κοινωνικών - προσωπικών προβληματισμών. Άλλοι κυριεύονται από το μικρόβιο της κατάρριψης των συμβόλων και του κατεστημένου. Για εκείνους η μήτρα και το κόκκινο χρώμα γίνονται το «μύρο» σ’ έναν συμβολικό βωμό αναγέννησης και εξαγνισμού. H σύνθεση της έκθεσης αποτελείται από βιντεοσκοπημένο υλικό, εγκαταστάσεις, κατασκευές, επιτοίχια, κεντητικά, τρισδιάστατα και δισδιάστατα έργα, που μαζί αφηγούνται ιστορίες του κόκκινου χρώματος.

Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι εικαστικοί, μέλη του Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8»:
Γιαλαμά Νατάσσα, Γκρίμπα Κατερίνα, Διαμαντή Άρτεμις, Εξάρχου Δήμητρα, Ζάζος Αχιλλέας, Ζηπέλα Ζωή, Κακκάβα Στέλλα, Κρανιώτου Λιάνα, Κυριαζή Έλλη, Λαγού Μαρία, Λάνταβου Ευτυχία, Παναγιώτου Μαρία, Παπατζέλου Αθανασία, Παπατζέλου Μαρία, Ραχούτη Σταυρούλα, Σαμαρά Ήβη, Σαρλή Ελένη, Σεϊτάνη Ζωή, Τσάτσαβου Άννα, Τσιάτσιου Θεοδώρα.

Η έκθεση, που φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, θα είναι επισκέψιμη έως την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024.

Είσοδος ελεύθερη.

Ανακοινώσεις: